top of page

MES PERSIKVĖPUOJAME TODĖL IR PERSIVALGOME

Atnaujinta: 2023-10-25

Ar jums yra kilęs klausimas kodėl mes persivalgome? Ar norėtumėte išmėginti lengvą metodą, kuris padės sukontroliuoti apetitą, numesti svorį, tapti sveikesniems ir sąmoningesniems?


RAKTAS į sėkmę yra KVĖPAVIMAS.


Nesusidūrę su joga žmonės nekreipia dėmesio į savo kvėpavimą, o netaisyklingas kvėpavimas lemia ne tik sveikatos, gyvenimo, miego kokybės blogėjimą bet ir svorio prieaugį. Sutikite, kad kvėpavimui – pranajamoms skirti laiko atrodo nereikšminga ir netgi nematytumėt prasmės kam turėtumėt 15 ar 20 min atsikelti anksčiau ir pakvėpuoti. Tačiau paskaitykite faktus kurie jus motyvuos pradėti rytus nuo kvėpavimo ir taip pradėti gerinti savo gyvenimo kokybę.


KAIP KVĖPUOJI TU?


Pirmiausia į ką turite atkreipti dėmesį - ar kvėpuojate per burną ar per nosį? Didelė populiacijos dalis kenčia nuo įvairių susirgimų sukeltų kvėpavimo per burną. Šis nesąmoningas veiksmas tiek įsišaknijęs, kad mes net priimame kvėpavimą per burną (net ir dienos eigoje) kaip normą ir net nesusimąstome kokią žalą tai sukelia. Daugelis nežino, kad daugumą susirgimų ir nulemia persikvėpavimas, kai kvėpuojame per burną. Labai rekomenduoju paskaityti knygą J.Nestor „Kvėpavimas“ kurioje išsamiai aptariama kvėpavimo per burną žala ir išdėstomi visi susirgimai.

Tiems, kurie sakote, kad jūs knarkiate, nes jūsų nosies pertvara kreiva ir ją reikia operuoti, taip pat rekomenduoju paskaityti minėtą knygą, ten rasite atsakymus kaip tai susitvarkyti be operacijos. Viskas susitvarkys pradėjus kvėpuoti per nosį ne tik dienos, bet ir miego metu. Iš savo patirties galiu pasidalinti, kad prieš 2 metus turėjau „užsikimšusią“ dešinę šnervę, ir miegant nosies landos užsikimšdavo ir prakvėpuodavau tik per burną, tačiau kasdieninės 6 mėnesių pranajamos sutvarkė minėtas problemas ir džiaugiuosi ne tik geresne miego kokybe, bet ir sveikata.


Kvėpavimas yra indikatorius ar žmogus yra sąmoningas, jaučia save ir ar moka save subalansuoti ir suharmonizuoti. Sąmoningėjimo kelionė gali prasidėti ir nuo savo kvėpavimo sekimo t.y. meditacijų stebint kvėpavimą. Pastebėjimo ar kvėpuojame per burną, pabandymų sulaikyti kvėpavimą, pabandymų išlengvinti iškvėpimą. Įsivardinimą (pastebėjimą) kaip kinta mūsų kvėpavimas kai mes esame atsipalaidavę, kai išgyvename stresą, kai apima nerimas. Kvėpavimo stebėjimas ramina, harmonizuoja, todėl jeigu jūs dažnai patiriate stresą – tai jums bus išsigelbėjimas.


PADIDĖJĘS APETITAS, PERSIKVĖPAVIMO PASEKMĖ


Yra du priešingi kvėpavimo poliai HYPERVENTILIACIJA ir HYPOVENTILIACIJA.


Persikvėpavimas (HYPERVENTILIACIJA) – didina kraujo ph, t.y. mus šarmina. Kai mes užšarminame kūną, tuomet atsiranda noras balansuoti pakitusį ph ir pradedame norėti valgyti rūgštinančio, nesveiko maisto: cukrų, riebalų, mėsos, sūrių, greito ar perdirbto maisto, greitųjų angliavandenių, o taip pat ir didėja apetitas.

Kai mes persikvėpuojame, mes norime maisto, kurio mes turėtume vengti.


Persikvėpavimui turi įtakos, kvėpavimas per burną, stresas, kurio metu pakyla adrenalinas, didėja širdies darbas ir pradedame intensyviau kvėpuoti. Taip pat ir intensyvus fizinis krūvis, kurio metu nebegalite ramiai kvėpuoti per nosį, o pradedate kvėpuoti per burną. Kai kitą kartą darysite intensyvias treniruotes, burpees, bėgsite sprintu, boksuositės, šokinėsite - pastebėkite ar pradėsite kvėpuoti per burną arba kaip užintensyvės kvėpavimas ir kaip išalksite po tokių treniruočių ir kokių maisto produktų jūs norėsite po jų.


Kvėpavimas mažiau (HYPOVENTILIACIJA) – turi priešingą efektą. Kai mes kvėpuojame mažiau kraujo ph krenta – pasidaro rūgštinis, APETITAS sumažėja ir tuomet mes pradedam norėti šarminančių maisto produktų (vaisių, daržovių).

Taigi kvėpuodami mažiau mes ne tik mažiname apetitą, bet ir pradedame norėti sveikesnių maisto produktų. Kvėpuojant mažiau be didelių valios pastangų pradėsit savarankiai rinktis tai kas jums sveika, o tai ir yra ilgalaikės sėkmės garantas - keistis su lengvumu ir natūraliai kylančiu noru daryti teisingesnius sprendimus.


Kvėpuojame mažiau. kai esame harmonijoje, ramybėje, gerai išsimiegoję, rūpinamės savimi. Pasiekti šią būseną padeda ryto kvėpavimai. Pradėję dieną nuo tinkamų pranajamų t.y. kvėpavimo pratimų, užduosite kūnui kvėpavimo ritmą, kad dienos eigoje galėtume kvėpuoti mažiau.


KOKIE KVĖPAVIMAI TURI SUDARYTI KVĖPAVIMO SEKĄ?


Norint pagreitinti medžiagų apykaitą , kvėpavimo sekoje turi būti ugninių kvėpavimų - tų, kuriais bus stimuliuojama vidinė ugnis AGNI, stimuliuojama žarnyno peristaltika. Kitaip tariant bus pažadinamas žarnynas, virškinimo sistema ir jeigu jūs rytais nesituštinate, tuomet šie kvėpavimai padės tai atlikti.


Hyperventiliacijos yra gerai, nes jos pažadina virškinimo sistemą, tačiau taip užsukto varikliuko negalima palikti. Kita kvėpavimo fazė, turi būti sudaryta iš kvėpavimo sulaikymo pranajamų. Kvėpavimo sulaikymas yra be galo svarbus norint sumažinti streso hormonus tuo pačiu ir norint numesti svorio. Jeigu jūs esate emocinis persivalgytojas – tai jums ypač tinkamos pranajamos su kvėpavimo sulaikymu. Atliekant kvėpavimo sulaikymus – mažinate ne tik apetitą, bet ir pradedate rinktis sveikesnius maisto produktus.


Kūnas reguliuoja savo ph pusiausvyrą per kvėpavimą ir maistą. Jeigu mes kvėpavimo metu (Sulaikius kvėpavimą) sukuriame rūgštinę terpę, imame norėti maisto produktų kurie šarmina organizmą – taigi atlikę tokias pranajamas mes norime nebe bandelių, mėsos, sūrio, o šarmingumą didinančių vaisų, daržovių.


Ar ši informacija paskatintų jus pradėti rytą nuo kvėpavimo? – žinant, kad šalia kitų naudų – ilgaamžiškumo, ligų prevencijos dar ir sukontroliuotumėte savo svorį, bet ir taptumėte sąmoningesni, ramesni, laimingesni?


NUO KO PRADĖTI?


Pradėk rytus nuo prasikvėpavimų, nesvarbu kiek ilgai tai truks, kad ir 5 minutės geriau, nei nieko, o ilgalaikiu trukmę didinsi. Tikslas - pažadinti žarnyną, vidinę ugnį ir užduoti sau kvėpuok mažiau toną.


Esu paruošusi visas reikalingas kvėpavimo fazes apimančią pranajamų seką, kuri yra saugi bei veiksminga Ją rasi mano puslapyje, prie ONLINE treniruočių – KVĖPAVIMŲ https://www.simonateres.com/online-treniruotes "Kvėpavimas APETITUI mažinti, medžiagų apykaitai greitinti". Efektui pajausti rekomenduoju bent 7 dienas iš eilės, o dar geriau 28 dienas, rytais, tuščiu skrandžiu atlikti šią pranajamą.

Gali įsigyti šį kvėpavimą ir naudotis juo neribotą laiką - BUY - 20 eur, arba įsigyti mėnesinį Online treniruočių abonementą už 50 eur/mėn – SUBCRIBE.



138 peržiūros1 komentaras

Naujausi įrašai

Rodyti viską

1 Σχόλιο


Kokia naudinga informacija!

Dėkoju Simona, kad daliniesi, manau tikrai kvėpavimas nuvertinamas.

Dar kartą skaitysiu straipsnį, nes radau sau paaiškinimų, kodėl noriu saldžių produktų, kodėl sūrių. Ir apie persikvėpavimą niekad nebūčiau pagalvojusi. Dabar susidėlioja man puzlė. Ačiū labai 🤗

Μου αρέσει
bottom of page