top of page

LAIKAS SAU: kodėl jis svarbus ir kaip jo rasti?

Kai buvome mažos, mumis rūpinosi tėvai, mielai primindami, kada laikas darbui ir poilsiui. Suaugus šią pareigą ir privilegiją perėmėm į savo rankas. Tik ar pakankamai gerai savimi rūpinamės? Ar atrandam darbo ir poilsio pusiausvyrą? O gal sukamės kaip voverės rate, nusprendusios, kad pailsėsime kada nors vėliau?


Laikas sau nėra prabanga, kurios turime nusipelnyti. Kokybiškas poilsis ir įsiklausymas į savo kūno bei dvasios poreikius yra būtinybė, jeigu norime gyventi ilgą ir laimingą gyvenimą.


Kaip susikurti savąjį laiko sau receptą? Pasidalinsiu keliomis mintimis, kurios, tikiu, įkvėps maloniems ir jėgas atkurti padedantiems susitikimams su savimi!


AR MAN REIKIA LAIKO SAU?


Siekti pusiausvyros verta visose gyvenimo srityse. Atlikdamos užduotis darbe, besirūpindamos šeima ir namais, išeikvojame gyvybinę energiją, kurią būtina atkurti ne tik miego metu. Atidėti asmeninius poreikius pavyks tik kurį laiką. Ilgainiui apie išnaudotus resursus praneš prastėjanti sveikata, lėtinis nuovargis, perdegimo jausmas, irzlumas, nepasitenkinimas ir apatija. To nelinkėtume net didžiausiam priešui, todėl verta savimi pradėti rūpintis jau dabar.


KOKIA LAIKO SAU NAUDA?


Laikas sau naudingas ir fizinei sveikatai, ir dvasinei būsenai. Kokybiškas poilsis suteiks neįkainojamos gyvybinės energijos ir leis užsibrėžtų tikslų siekti dar efektyviau. Reguliariai skirdamos laiko sau, susikursite turtingą vidinę erdvę. Tai viduje kurs pilnatvės jausmą, o išorėje veiks geriau nei brangiausios grožio procedūros. Jūsų akys spindės meile gyvenimui ir nuo išorinių aplinkybių nepriklausoma ramybe.


KAIP RASTI LAIKO SAU?


Pasakyti, kad trūksta laiko, reiškia nepasakyti nieko. Tai vienas iš ribojančių įsitikinimų, kuriuos kartojome sau tiek daug kartų, kad beliko tuo patikėti. Klausimų, kaip rasti laiko eiti į darbą ar pasiimti vaiką iš darželio, turbūt nekyla. Kodėl? Nes tai – mūsų prioritetų sąrašo viršūnė. O kurioje prioritetų sąrašo vietoje esi sau pati?


Laiko sau gali trūkti dėl dviejų priežasčių:

- jei kitų poreikius laikai aukščiau savųjų;

- jei laikas sau nėra prioritetas.


Taip, laikas sau reikalauja sąmoningumo ir pasiryžimo peržvelgti savo dienotvarkę. Jį reikia planuoti lygiai taip pat kaip bet kuriuos kitus darbus. Jei galvosi, kad pailsėsi ir mėgstama veikla užsiimsi, kai liks laiko, jo neliks niekada. Padėk sau susikurti konkretų režimą, išsiugdyk įprotį galvoti apie savo poreikius ir pamatysi, kaip atsiras jėgų kurti ir įgyvendinti naujas idėjas.


Mūsų protas linkęs priešintis pokyčiams. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad laiko nėra ir nebus, kad esame paliktos vienos tvarkytis su nesibaigiančiomis užduotimis darbe ir buities rūpesčiais namuose. Mažų vaikų turinčioms mamoms tai gali pasirodyti neįmanoma misija. Tačiau svarbu sau dar kartelį priminti – negalime duoti kitiems, jei esame tuščios. Skyrus laiko sau pokytį pajausi ne tik pati. Kai vis dažniau pyktį, įtampą, nervingumą ar apatiją keis lengvumas, atsipalaidavimas, motyvacija veikti, džiugų pokytį pajaus ir vaikai, vyras, kolegos, draugai.


KADA GALI SKIRTI LAIKO SAU?


Rytas – pats geriausias metas susitikti su savimi. Atsikėlusi anksčiau už namiškius galėsi pasimėgauti ryto tyla ir nusiteikti naujai dienai. Keli dienoraščio puslapiai mintims užsirašyti, atpalaiduojantys kvėpavimo pratimai, joga kūnui pažadinti ar keli įkvepiančios knygos puslapiai – išsiugdyk įprotį pradėti dieną ne bėgdama nuo savęs į rūpesčių pilną kasdienybę, o į save. Suteik sau laiko ir erdvės išgirsti giliausius sielos troškimus.


Jei rasti laiko ryte pernelyg sudėtinga, suplanuok vakarą sau. Trumpam atokvėpiui ir sugrįžimui į save tiks net pietų pertrauka! Jei yra galimybė, išeik pasivaikščioti. Grynas oras daro stebuklus ir ypač gerai pildo energijos išteklius. Rask ramų kampelį paskaityti knygą ar pramankštinti kūną tempimo pratimais. Pagalvok, ką širdžiai mielo galėtum nuveikti po darbo. Galbūt jau seniai svajoji keliskart per savaitę lankyti sporto ar kūrybinius užsiėmimus? Kas galėtų padėti papildyti visą dieną darbo reikalams eikvotą energiją?




KĄ VEIKTI „LAIKO SAU“ METU?


Laikas sau – individualus ir labai asmeniškas. Paklausk savęs, kokia veikla pripildo vidinius resursus, pakelia energijos lygį, padeda paleisti varginančias mintis ir atkurti ryšį pačiai su savimi.


Vienai tai gali būti kvėpavimo pratimai, rašymas, pasivaikščiojimas gamtoje ir atpalaiduojanti vonia žvakių šviesoje, kitai – jogos treniruotė, šokis, tapyba, rankdarbiai ar maisto gaminimas. Svarbiausia, kad būtų malonu ne dėl rezultatų, o dėl paties proceso.



KAIP GALI PADĖTI JOGA?


Aš tikiu, kad joga – vienas geriausių pasirinkimų, kai norisi skirti dėmesio ir kūnui, ir sielai. Judesys harmonizuoja, padeda atsipalaiduoti, atkurti vidinę pusiausvyrą ir pažinti save. Joga leidžia labiau mėgautis gyvenimu, pajausti buvimą čia ir dabar be skubėjimo ir rūpesčių.


Nori įtraukti jogos užsiėmimus į savo kasdienybę? Online treniruotės tiks net tada, kai darbai darbus veja. Įsijunk ekrane, sek detalius patarimus ir sportuok tada ir ten, kur tau patogu.


Na, o jei pastebėjai, kad sau įsipareigoti sunku, turiu tau pasiūlymą. Prisijunk prie mūsų palaikančios, draugiškos ir augti įkvepiančios moterų bendruomenės! Jogos treniruotės Kalniečiuose, Kaune tiks ir pradedančioms, ir jau pažengusioms, o konkretus susitikimų laikas padės išlaikyti tęstinumą. Nuspręsk ir ženk pirmąjį žingsnį – vėliau sau padėkosi, pažadu. :)



103 peržiūros0 komentarų

Komentarai


bottom of page