top of page

Kaip gyventi BE nugaros skausmų?

Nugaros skausmais gali pasiskųsti kiekvienas, nes vienokiu ar kitokiu gyvenimo momentu, visi esame juos patyrę. Tad kai kalbame apie nugaros skausmus  visada turime nukeliauti į juos sukeliančias priežastis. Kad suvokti kaip atsiranda nugaros skausmai turėsime nusileisti į apačią – kojas, dubens sritį. Dėl pokyčių šioje dalyje pasikeičia laikysena. Pakitus laikysenai, užspaudžiamas kvėpavimo aparatas, pradedama kvėpuoti netaisyklingai  - ir galų gale turime ne tik varginančius nugaros skausmus, bet ir blogą emocinę būseną.

 


KOKIOS NUGAROS SKAUSMŲ PRIEŽASTYS


Nugaros skausmų priežastys slypi netaisyklingoje laikysenoje ir raumenų grupių sutrumpėjime, nusilpime ir nefunkcionalume. Jeigu jums skauda kaklą, ar jaučiate nuovargį pečiuose – turite ydingą viršutinį kryžminį sindromą. Skauda nugarą menčių srityje – turėsite užsivėrusią krūtinę, jūsų laikysena bus (kifozinė) susigūžusio, susikūprinusio žmogaus, kas privedė prie skausmų toje srityje. Na ir skausmų karalius – juosmeninės dalies skausmai – sukeliami kojų galo raumenų sutrumpėjimo (taip pat ir visos fascijos), sėdmenų įveržimo, klubinio juosmens raumens įtempimo ar klubo lenkiamųjų raumenų sutrumpėjimo. Kitaip tariant šie skausmai yra sėdimo darbo arba netaisyklingo fizinio krūvio, ar ilgai laikomų netaisyklingų kūno pozicijų pasekmė.



KĄ TURI TRENIRUOTI NORINT IŠVENGTI NUGAROS SKAUSMŲ?


Norėčiau pabrėžti dar vieną įdomų dalyką. Daugelis turi klaidingą suvokimą, jog vaikštant į sporto salę ir didinant raumenų jėgą išsispręs nugaros skausmai. Taip, jeigu jūs tvirtinsite tik tas raumenų grupes, kurias jums reikia tvirtinti ir tempsite jau ir taip pertemptas raumenų grupes. Tai įmanoma, kai treniravimosi planas yra kruopščiai sudarytas JUMS profesionalaus specialisto, turinčio gilias žinias ir holistinį supratimą apie kūno rengybą.


Raumenų tvirtinimas yra privalomas, bet daugeliu atveju, ypač vyresniems žmonėms (jau nuo 30 metų), pirmiausia reikia atpalaiduoti, atitempti ir kūnui grąžinti padarytas skolas, kad galėtumėte didinti raumenų tonusą su svoriais. Arba einant į sporto salę, raumenų tempimo pratimai turi užimti dvigubai daugiau laiko nei jėgos treniruotė, tačiau jeigu raumenų grupės pratempiamos tik po 30 s tai užuot darę naudą, žalojate savo kūną. Jeigu nėra galimybės nueiti pas kompetentingą specialistą, kuris išspręstų jūsų problemas, rekomenduoju sportinės jogos rūšis (vinyasa, ashtanga) kurių metu ne tik tvirtinami visi kūno raumenys, ypač gilieji, bet ir tempiamas visas kūnas.


Kodėl kūnas su amžiumi stingsta ir kaustosi kūnas, tampame nelankstūs reikia atskiro straipsnio šia senėjimo tema. Tačiau kiekvienas virš 30 m, turbūt jau kūnu pajuto netinkamos priežiūros pasekmes – sukaustymą, skausmus, nelankstumą, sąnarių braškėjimą ir t.t. jau nekalbant apie kasdieną reikalingų atlikti judesių įribojimą, tokių kaip užsirišti batą, užsisegti liemenėlę, nusišveisti nugarą.


SVEIKA NUGARA - TAI DIDŽIAUSIAS NORAS KAS ANTRAM DIRBANČIĄJAM SĖDIMĄ DARBĄ


Kviečiu į kūno priežiūrą pasižiūrėti holistiškai, pamąstant ir per savo kūno pojūčius vertinant ar tas krūvis kurį renkatės yra tai ko reikia jums? Geriausiai suvoksite įvertinę savo savijautą, per treniruotę, iškart po jos, o rezultatus matysite praėjus kiek daugiau nei 2 savaitėms. Visgi noriu pabrėžti, kad turint kūne pažaidų t.y. skundžiantis skausmais. Kartą į savaitę pajudėti neužteks. Kasdieninė mankšta būtina norint likti sveikiems, guviems, sportiškiems.




APIE MOTERIS ir jų suvokimą apie sėdmenų treniravimą. Stangrios kojos ir sportiški sėdmenys gražu, tačiau reikia nepamiršti apie savo sveikatą. Kartais išorinio kūno grožio siekis – konfliktuoja su tuo ko reikia kūnui, ypač kai turite įtemptą nugarą, kuri netgi linkusi “susirakinti” , arba įveržti sėdmenys kurie net neleidžia klubo sąnariui tinkamai funkcionuoti. Tad moteris taip pat kviečiu sąmoningai permąstyti savo pasirinkimus ir sporto šakas.


Dar vienas nepelnytai užmirštas raumuo, nuo kurio priklauso stuburo sveikata. DIAFRAGMA. Žmogus turintis ydingą laikyseną turi ir nefunkcionalią diafragmą, o mokėjimas teisingai kvėpuoti yra ilgaamžiškumo ir sveikatos esmė. Pataisius kvėpavimą dažnai susitvarko ir įvairūs skausmai, taip pat ir susirgimai, emocijos – GYVENIMO KOKYBĖ. Tad pradėjus nuo pradžių – išmokus tinkamai kvėpuoti jau padarote didžiausią darbą. O tada belieka mėgautis gyvenimu iš atsipalaidavimo, o ne susikaustymo būsenos.


KUR GALI SUŽINOTI DAUGIAU KO REIKIA TAVO SVEIKAI NUGARAI?

 

Norinčius išgirsti daugiau, ir per praktiką pajusti šių žinių naudą kviečiu į "Be nugaros skausmų" workshopą jau ateinantį šeštadienį  SAUSIO 6d. 10-12 val, “ BOHO jogos namuose” Kaune.

 


 

 

 

 

146 peržiūros0 komentarų

Comments


bottom of page